
Medvedí cesnak - zázračná tinktúra, voňavé maslo, olej, nátierka, soľ, pesto, halušky, ocot, polievka alebo víno proti kašľu
Medvedí cesnak
Avšak na rozdiel od kuchynského cesnaku, medvedí cesnak neobsahuje látku alicín v takom množstve.
Pričom denná dávka kuchynského cesnaku je max 4g ( 2-3 strúčiky denne) u medvedieho cesnaku je možná väčšia konzumácia aj 100-200g denne. Pôsobí mierne antihypertenzívne a hypolipidemicky.
Prirodzene podporuje trávenie, má antivírusový a antibakteriálny účinok.
Medvedí cesnak sa odporúča aj v preventívnej liečbe vývoja aterosklerózy.
Ako si doma pripraviť voňavé bylinkové recepty z medvedieho cesnaku?
Ponúkam Vám svoje domáce overené recepty ako spracovávame my medvedí cesnak už po celé generácie
Voňavé bylinkové maslo z medvedieho cesnaku

Na výrobu masla z medvedieho cesnaku potrebujeme :
250 g zmäknutého masla ( druh-podľa vlastnej chuti )
3 hrste čerstvých mladých lístkov medvedieho cesnaku
1/2 citrónovej šťavy z jedného citróna
farebné mleté korenie, soľ a cukor
mixér, lyžicu, nôž, dózičku/nádobku od masla alebo potravinársku fóliu na uskladnenie
Postup výroby masla z medvedieho cesnaku :
1. maslo si necháme zmäknúť na izbovú teplotu
2. ponorným alebo iným mixérom rozmixujeme/posekáme väčšie lístky medvedieho cesnaku
3. k lístkom medvedieho cesnaku pridáme maslo, korenie podľa chuti od oka a citrónovú šťavu - to dohladka spojíme
4. môj tip pre gurmánov - pridajte aj iné bylinky napríklad rozmarín a vytvoríte si výbornú prísadu na mäso či do omáčky
5. už vytvorené bylinkové maslo vložte späť do nádobky od masla, do dózičky alebo si vytvorte rolku do potravinovej fólie ktorú môžete následne aj schovať do mrazničky a kedykoľvek čerstvé použiť
Maslo vydrží v chladničke zhruba 2-3 týždne, záleží koľko cukru a soli ste použili, čo prakticky spôsobuje jeho konzervovanie na určitú dobu
Dobrú chuť ! A nech sa Vám podarí
Voňavý bylinkový olej z medvedieho cesnaku
Na výrobu oleja z medvedieho cesnaku potrebujeme :
250 ml jedlého stolového kuchynského oleja ( podľa vlastného výberu )
1 hrsť čistých a suchých mladých čerstvých lístkov medvedieho cesnaku
sklenený pohár s uzáverom, nôž, drevenú varešku, nálepku na označenie dátumu prípravy
Postup výroby jedlého oleja z medvedieho cesnaku :
- Lístky ktoré použijeme by mali byť umyté čisté ale SUCHÉ a aj deň ovednuté. Lístky nasekáme nadrobno vložíme do pohára a zalejeme olejom izbovej teploty 23-24 °C
- Po zaliatí lístkov olejom je treba riadne premiešať drevenou vareškou aby odtiaľ vyšli vzduchové bublinky vďaka čomu by mohol kvasiť. Lístky nám nesmú vytŕčať z oleja inak hrozí pleseň. Musia byť celé ponorené.
- Denne pohárom pretrepeme a zhruba po 14 dňoch preceďte do tmavej fľaše a využívajte v teplej aj studenej kuchyni.
- Zvyšné lístky z oleja môžeme použiť pri príprave krémovej polievky, prívarku alebo do cestovín. Fantázií sa medze nekladú.
Dobrú chuť ! A nech sa Vám podarí
Zázračná tinktúra z medvedieho cesnaku
Predpokladané terapeutické účinky medvedieho cesnaku v tinktúre :
- pôsobí ako prírodný "detox", pomáha vylúčiť z tela nežiadúce toxíny
- eliminuje hučanie a pískanie v ušiach (TINITUS)
- stimuluje imunitu
- je vhodný aj pri autoimunitných ochoreniach prípadne ako prevencia ich vzniku
- podporuje celkovú vitalitu vnútorných orgánov (pečeň/ žlčník/žalúdok/črevo) mozgu, pamäti a celej nervovej sústavy
- zlepšuje kvalitu spánku minimalizuje vznik migrény a únavy
- eliminuje točenie hlavy a závraty
- obsahuje hojné zastúpenie vitamínov sk. B a C
- má vysoký obsah flavonoidov - látky ktoré chránia bunky a ich prirodzený stav
- predchádza oxidačnému stresu a tak brzdí aktivitu voľných radikálov a rakovinových procesov
- účinný proti parazitom v hrubom čreve
- podporuje trávenie a vylučovanie
- upravuje vysoký krvný tlak
- znižuje riziko krvných zrazenín / trombózy a embólií
- podporuje liečbu pri cievnych ochoreniach a pomáha znížiť cholesterol v krvi
- pomáha pri problémoch s dýchaním, zjemňuje kašeľ a zahlienenie
- pokladá sa za prírodné antibiotikum, antiflogistikum, antivirotikum a spazmolytikum má antifungicídny charakter - bráni tvorbe a šíreniu hubovitých ochorení
- v niektorých prípadoch podporí zacelenie a hojenie rán
Na výrobu domácej tinktúry medvedieho cesnaku potrebujeme :
300ml alkohol minimálne 40%
7dcl pohár s vekom
2-3 hrste čerstvého medvedieho cesnaku
Postup prípravy tinktúry z medvedieho cesnaku :
- Čerstvé lístky si umyjeme osušíme a nakrájame na drobno
- Vložíme do skleneného pohára do 3/4
- Zalejeme alkoholom premiešame vareškou aby sme vytlačili vzduchové bublinky
- Dolejeme asi 1cm od vrchnáka alkohol a macerujeme uzavreté 3 týždne na tmavom mieste
- Precedíme a užívame symptomaticky podľa potreby
Nie je vhodná pri alergii na alicín. Pri nadmernej konzumácií môže spôsobiť ťažkosti osobám trpiacim vredovými ochoreniami žalúdka, pri gastritídach a intoleranciách dokáže spôsobiť nepríjemné kŕče / hnačky až nevoľnosť.
Osoby ktoré neužívajú alkoholové prípravky je možné tinktúru riediť v horúcom čaji, kedy sa alkohol odparí.
Lahodné liečivé vínko z medvedieho cesnaku
- podporuje trávenie
- spúšťa vykašliavanie a uvoľnenie hlienov
- výrazne podporuje činnosť pľúc a celej dýchacej sústavy
- upravuje vysoký krvný tlak a uvoľňuje bolesti hlavy
- podporuje obranyschopnosť
Na prípravu vína z medvedieho cesnaku potrebujeme :
0,7 dcl vína - biele na ľahšie trávenie / červené ako zdroj plnohodnotných polyfenolov a resveratrolu ( látka chrániaca bunky )
2-3 hrste čerstvých lístkov medvedieho cesnaku
med 2-3 PL
sklenený pohár s vekom, nôž, hrniec
Postup prípravy vína z medvedieho cesnaku :
- medvedí cesnak si opláchneme, osušíme a nasekáme na drobno
- do hrnca si nalejeme víno a pridáme čerstvo nasekaný medvedí cesnak
- privedieme do varu zhruba na 10 minút
- odstavíme, precedíme a pridáme med (podľa chuti)
- necháme ochladnúť a prelejeme späť do vínovej fľaše
- užívame symptomaticky alebo preventívne
Lahodná jarná ľahká nátierka s medvedím cesnakom
Čo budeme potrebovať :
- 1ks syr Ricotta
- 2 Pl kyslej smotany
- 1čl cukru
- 1-2 čl olivového oleja
- bylinkovú domácu/himalájsku/morskú soľ (každý akú má k dispozícií)
- mleté čierne korenie na dochutenie (alebo farebné mleté korenie)
- 15 lístkov medvedieho cesnaku
- pár kvapiek citrónu podľa chuti
Postup prípravy nátierky z medvedieho cesnaku :
- najprv si vytvoríme základ a to citrón, cukor, mleté korenie, soľ a olej
- pridáme smotanu a spojíme s korením
- pridáme medvedí cesnak nakrájaný na drobno-premiešame
- nakoniec zapracujeme Ricottu a všetko spolu premiešame a spojíme
Celú nátierku necháme asi hodinu v chladničke aby sa chute prepojili a trošku stuhla.
Podávame na chlebík, suchár alebo len tak zobkáme so sezamovými tyčinkami
Dobrú chuť priatelia!

Jemná soľ z medvedieho cesnaku
Výborná soľ ktorá sa hodí k mäsu, na dochutenie polievok, omáčky či len tak do šalátov
Čo budeme potrebovať :
- hrubozrnnú akúkoľvek soľ podľa vlastného výberu
- medvedí cesnak
Postup prípravy soli z medvedieho cesnaku :
Do nádoby s nožmi vložíme nakrájaný medvedí cesnak asi za hrsť a zasypeme približne 2PL soli- mixujeme až kým nevznikne úplná zelená soľ, bez viditeľných lístkov. Je treba si odhadnúť aj vlastný pomer ak pripravujete viac soli.
Tipy...

- medvedí cesnak nekrájajte na drobno, ale ani nedávajte v celku
- soľ nesmie byť jemná inak sa nespojí s cesnakom
- medvedí cesnak pri každom použití musí byť riadne umytý a usušený
- vždy používajte k príprave iba mladé lístky nie ak je už v kvete (ak je starý má príliš veľa vlásočníc ktoré nerozmixujete)
- ak pridáte vňatku petržlenu alebo zeleru vznikne Vám voňavá bylinková soľ
- soľ sušte na mastnom papieri na radiátory aj 2-3 týždne kým neuschne úplne
- každé 2-3 dni premiešajte aby skôr uschla
- uchovávajte v sklenenej uzatvárateľnej nádobe
- pre mixovanie bylinkových solí sa vyzbrojte silným výkonným mixérom alebo nádobou na krájanie
Dinosaurie halušky s medvedím cesnakom
U nás sú tieto halušky jedny z najobľúbenejších v každom zeleninovom vývare. Bežnú cestovinu nahrádzame domácimi haluškami do ktorých pridávame čerstvý medvedí cesnak. Pýtate sa prečo dinosaurie?
Keď sme boli deti a ocino nám pripravoval zeleninovú polievku nemal veľmi trpezlivosť tvoriť rovnaké jednotné halušky a tak ich len tak hala bala hádzal do polievky. Boli väčšinou väčšie a mali naozaj rôzne neestetické tvary. My ako deti sme ich nazvali dinosaurie a odvtedy sú proste dinosaurie
Čo budeme na dinosaurie halušky potrebovať :

- medvedí cesnak za hrsť lístkov
- 3 zarovnané PL polohrubej/hladkej múky (podľa vlastného výberu)
- štipku bylinkovej alebo obyčajnej soli
- štipku cukru
- 1ks vajíčko
- kvapka mlieka (ako do kávy)
- štipku kurkumy a štipku čierneho alebo farebného mletého korenia
Postup prípravy halušiek z medvedieho cesnaku :
- najprv zmiešame suché ingrediencie
- k suchým primiešame vajíčko, na drobno nasekaný medvedí cesnak a mlieko
- vidličkou dôkladne spojíme (nesmie byť riedke)
- keď už je v polievke zelenina mäkka pridáme stupeň aby nám vrela (nie príliš) a vkladáme halušky. Buď cez formu na halušky alebo len mokka lyžičkou hádžeme kusy cesta do polievky.
Tip...
Vždy najprv vyskúšajte pri prvej haluške či vypláva hore po chvíli iba vtedy je cesto správne. Ak nevypláva ale sa rozplynie teda rozpadne a nevytvorí sa haluška, pridajte lyžicu múky a skúste znova.
Voňavé extra silné pesto z medvedieho cesnaku len pre silné žalúdky

Úžasný pikantný cesnak a jeho aróma je na jar ako magnet na zdravie. Tento recept je môj, ale vy si ho vyšperkujte ako Vám najviac vyhovuje podľa chuti. Nemusíte pridávať nič iba lístky medvedieho cesnaku soľ a olej. Nič nepokazíte ani keď pridáte iné bylinky.
Čo budeme na pesto z medvedieho cesnaku potrebovať :
Postup prípravy pesta z medvedieho cesnaku :
- medvedí cesnak čerstvé lístky strednej veľkosti 200g aj viac
- mixér
- orechy (nemusia byť)
- 1čl bylinková alebo iná soľ
- štipka čierneho mletého korenia
- 1 mokka lyžička cukru
- pár kvapiek citrónu alebo nakoniec lyžičky-štipku potravinársku kyselinu citrónovú
- 1PL kvalitný za studena lisovaný olivový olej
- cesnak si dôkladne umyjeme usušíme a nakrájame (stopky nedávame)
- do mixéra vložíme všetky ingrediencie a mixujeme do hladkej konzistencie
- uzavrieme v sklenej nádobe a uchovávame v chladničke

Tip...
- môžeme pridať aj parmezán, chilli, zeler, petržlen alebo koriander. Chutiam sa medze nekladú. Vytvorte si pesto ktoré bude podľa Vašej chuti
- z tohto množstva Vám vznikne približne 200g pohárik
- je vhodný na pizzu, do šalátov, k mäsu, alebo len tak na chlebík
Dobrú chuť priatelia!
Pikantný a zároveň liečivý ocot z medvedieho cesnaku
Z medvedieho cesnaku si vieme vyrobiť aj liečivý elixír zdravia v podobe octu.
Zlepšuje imunitu, detoxikuje organizmus, je nápomocný pri diéte a chudnutí. Má mnoho benefitov na celú tráviacu a vylučovaciu sústavu.
Že sa z neho priamo chudne je mýtus, je treba zmeniť životosprávu, znížiť príjem cukrov a tukov a zároveň zvýšiť výdaj energie pohybom, inak Vám žiaden cesnak chudnutie nezaručí
Čo budeme potrebovať na výrobu octu z medvedieho cesnaku :
- kvalitný jablčný ocot (ideálne domáci jablčný)
- mladé čerstvé lístky medvedieho cesnaku a cibuľky
- 7dcl pohár
Príprava octu z medvedieho cesnaku :
- Umytý čerstvý usušený medvedí cesnak nakrájame spolu s cibuľkami
- Vložíme do pohára 3/4 spolu s cibuľkami
- Zalejeme octom po okraj pohára a uzavrieme
- Takto macerujeme 3 týždne na tmavom mieste izbovej teploty
- Precedíme a užívame denne 2čl/2PL ako komu vyhovuje
Tipy...
- cibuľky nezbierajte v CHKO

Polievka z medvedieho cesnaku
Chutná lahodná polievka s jarnými bylinkami osvieži a zároveň podporí na jar lenivé trávenie
Čo budeme na prípravu polievky z medvedieho cesnaku potrebovať :

- čerstvé umyté lístky medvedieho cesnaku
- soľ, čierne mleté alebo farebne mleté korenie
- bylinkovú soľ
- 1čl. cukru
- 1 väčší zemiak
- 5-6 vrcholky jarnej žihľavy
- 1 bielu cibuľu
- na dochutenie pár lístkov petržlenu, zeleru a ligurček (podľa chuti)
- pásik masla
Postup prípravy polievky z medvedieho cesnaku :
- nakrájame cibuľu a zemiaky na väčšie kúsky - zalejeme vodou
- privedieme do varu a prihodíme mleté čierne korenie, vňaťky bylín, soľ a cukor
- keď sú zemiaky a cibuľa mäkké pridáme medvedí cesnak a žihľavu všetko spolu hneď vymixujeme na hladkú konzistenciu
- položíme späť na sporák, pridáme nové korenie, bobkový list a privedieme do varu, ak začne bublať hneď vypneme a pridáme pásik masla. Maslo za stáleho miešania rozplynieme v polievke
- Servírujeme s kyslou smotanou, krutónmi, alebo čerstvou pažítkou
Tipy...
- kto má rád smotanové krémové polievky, môže počas mixovania pridať aj šľahačkovú smotanu
- ak pridáte hrášok, špenát alebo brokolicu vznikne Vám viac zeleninová ako cesnaková polievka
- kto má rád hustú môže aj zahustiť
- ak nechceme aby bola ťažká, cibuľu nesmažíme iba varíme spolu so zemiakmi

Ďalšie typy ako využiť v kulinárstve medvedí cesnak :
- môžete ho pridať do pagáčov
- použiť pri príprave cesta na chlieb
- podplamenník s bryndzou a medvedím cesnakom
- do slaných kysnutých koláčov alebo lístkových
- pizza s medvedím pestom
- kuracie rolky plnené syrom a medvedím cesnakom