Orgován obyčajný a pritom tak neobyčajný

19.04.2024

Orgován obyčajný


Každú jar nám orgován v plnom kvete rozvoniava ulicami a krášli okolie záhrad a miest. Zmyselná chuť a zaujímavá vôňa tohto sirupu vo mne evokuje čoskorý príchod leta. Zmiešaný s tonikom alebo prosecom vytvorí zaujímavý nápoj pri zahájení sezónnej grilovačky. Správne pripravený sirup nie je horký ani nahorklý. Spravidla čím tmavší orgován tým ružovejší sirup. Ale! Najtmavší orgován má aj najviac horčín, čiže lúhovanie za tepla minimálne 3 dni. Ja pripravujem orgován iba bledo fialový obyčajný prípadne biely


Orgován bylinný sirup

Predpokladané terapeutické účinky


  • pomáha pri bolestiach hlavy a migréne
  • upokojuje podráždený žalúdok
  • používa sa pri zápche-účinné laxatívum
  • podporuje metabolizmus
  • používa sa pri hepatálnej encefalopatii-ochorenie pečene
  • schopnosť znižovať amoniak v krvi
  • má detoxikačné a čistiace účinky v organizme
  • odstraňuje bolesť hrdla a mandlí
  • pomáha pri reumatizme
  • má protizápalové, antimikrobiálne a antibakteriálne vlastnosti
  • má skrášľujúce účinky a spomaľuje predčasné starnutie pleti
  • má priaznivé účinky na psychiku, upokojuje a pôsobí proti stresu


Na prípravu sirupu z orgovánu budeme potrebovať:

  1. sterilné gumené rukavice

  2. 1kg cukru

  3. 10-15 trsov orgovánu

  4. 1,5l vody

  5. 1-2ks bio citrus

  6. nádobu s vrchnákom (sklo)

  7. hrniec - nie kov ani hliník ani nijako poškodený/narušený povrch z vnútra

  8. fľaše na sirup + vrchnáky (určené na tepelnú prípravu)

  9. lievik

  10. husté sitko

  11. žufanku

  12. drevenú varešku (pred použitím vyvarenú vo vode kvôli sterilite)

 Zaváracie fľaše

Prevaríme vodu a v nej dôkladne vykúpeme otvorené fľaše a hneď vyberáme. Necháme prirodzene uschnúť. Pred dávkovaním sirupu si fľaše ohrejeme keďže sirup nesterilizujeme 

Príprava orgovánového sirupu:

Celé trsy orgovánu si musíme pedantne obrať od kvetín, keďže do sirupu idú iba vyslovene kvety nič zelené ani kôra. Cca 10-15 kvetných trsov pracne oberieme. Kvety nestriháme ale oberáme rukami, kvety ani neumývame - vložíme priamo do pripravenej sterilnej nádoby s vekom

Prevaríme si 1,5l vody a teplou nie horúcou zalejeme kvety (miska / nádoba s vrchnákom ideálne nie kov ani hliník) kvetiny musia byť kompletne ponorené pod hladinou, ak nie sú je treba dodať VODU. Na kvetiny v nádobe uložíme kolieska bio citrón/limetky/pomaranč - čo zimná záhrada dala. Nádobu s hotovou zmesou zakryjeme vrchnákom.

Keď voda v nádobe ochladne vložíme na dva dni túto zmes do chladničky, komory prípadne na balkón (ideálne teplota do 12°C, tmavá nádoba alebo tmavé miesto) posledný tretí deň necháme výluh pri teplote do 20°C, následne zahrejeme na cca 30-40°C -vypneme a macerujeme ďalej ešte približne 4-5 hodín kým nevychladne

Po macerácií zmes kvetín a citrusu precedíme cez husté plátno, snažíme sa získať ešte čo najviac šťavy. Pridáme 1kg cukru ja pridávam aj vlastný domáci citrusový cukor. Za stáleho miešania ohrejeme šťavu na max. 80°C a miešaním roztopíme cukor. Vytvorenú penu zberáme hustým sitkom (sú to vlastne zbytky, nečistoty z kvetín, ktoré by spôsobili znehodnotenie sirupu). Keď sa pena už netvorí a sirup je úplne číry nalievame do pripravených fliaš pomocou lievika aby sme nekvapli na hrdielko fľaše (nepritiahne  kvalitne vrchnák a sirup sa pokazí) Uzatvárame pedantne na doraz viečka. Sirupy šupneme pod teplú hrubú deku/osušku a necháme na teplom mieste cca 12 hodín zakryté. Ak máte široké vrchnáky (ako na kečup), uložte najprv na cca 20min na ležato, potom ich postavte a riadne zabaľte do deky/uteráka. 

Pre vycibrenie chuti je možné pridať vanilkový cukor, pomarančový cukor, šťavu z pomaranča, škoricu, klinček alebo kvetinku bázy či lístky mäty

Dobrú chuť a nech sa Vám podarí

Sirup sa užíva iba riedený nie samotný. Ja osobne neodporúčam sirup orgovánu pre deti do 10 r., tehotným ani dojčiacim ženám. Nevhodný pri hnačke.

Sirup skladujte v chlade a tme. Rastlinné výťažky môžu sedimentovať, prípadný zákal nie je na závadu ale podčiarkuje prírodný charakter produktu.